НЎХАТДАН ЛЕКТИН МОДДАСИНИ АЖРАТИБ ОЛИШ ВА УНИНГ БАЪЗИ ХУСУСИЯТЛАРИНИ ЎРГАНИШ

Main Article Content

Турсунова Солиха Зафар қизи

Аннотация:

Лектин бугунги кунда гликобиология соҳасида тез суратлар билан ривожланмоқда. Бунга сабаб, лектин иммунологик хусусиятга эга бўлмаган бироқ ўзига хос углеводлар билан боғлана олиш хусусиятига эга бўлган модддалар мураккаб оқсиллар синфига мансуб бўлиб, ушбу моддага турли ўсимликлар, жумладан дукакли ўсимликлар жуда бойдир. Ўсимликлар таркибидаги гликопротеидларнинг ўзига хос бўлган бундай хусусияти унинг турли соҳаларда жумладан тиббиётда, диагностикада, биотиббиётда ва шу билан бирга биотехнология соҳаларида қўллаш имконини яратди. Ўсимликлардан ажратиб олинган гликопротеидлар бугунги кунда бир қатор олимлар томонидан ўрганилган ва ўрганилмоқда. Сабаби, ўсимликлардаги гликопротеидлар яъни лектин деб номланувчи моддалар юқори спецефикликка эга бўлиб, қандли моддалар қолдиқларига боғланади  ва шу билан бирга ҳужайра усти углеводлари ва оқсиллари  ва вирус гликопротеидлари ва гликолипидлари билан боғлана олади.

Article Details

Библиографические ссылки:

В.В.Игнатов Углеводсвязывающие белки — лектины. Соросовский образовательный журнал 1997, № 2, С. 14–15

М.В.Лахтин, В.М.Лахтин, С.С.Афанасьев, Л.В.Пожалостина, Н.А.Кахановская, В.Ф.Карсун Лечебный и пробиотический потенциал лектинсодержащих фитопрепаратов.Практическая фитотерапия. Москва, 2009. 5-12С.

Методы контроля. Химические факторы. Руководство по методам контроля качества и безопасности биологически активных добавок к пище. Руководство Р 4.1.1672-03. М.: Федеральный центр госсанэпиднадзора Минздрава России, 2004.

Rekha Marndi Isolation and Characterization of Concanavalin A from the seeds of Canavalia ensiformis. A Thesis submitted in Partial Fulfillment of the Requirements for the degree of Master of Science In Life Science Submitted To National institute of technology, rourkela. India 2012. P. 1-44.

Галиханова Ульяна Александровна “Молекулярно-Биохимические Механизмы Действия Дитерпеновых Гликозидов На Рост И Устойчивость Растений” Федеральное Государственное Автономное Образовательное Учреждение Высшего Образования «Казанский (Приволжский) Федеральный Университет» Уфа 2020

Сытников, Д.М. Лектиновая активность различных органов сои в условиях эффективного и неэффективного симбиоза / Д. М. Сытников, С.Я. Коць, С. М. Маличенко // Физиология и биохимия культ. растений. – 2006.– Т. 38. – С. 53–60.

Сытников, Д.М. Лектиновая активность различных органов сои в условиях эффективного и неэффективного симбиоза / Д. М. Сытников, С.Я. Коць, С. М. Маличенко // Физиология и биохимия культ. растений. – 2006.– Т. 38. – С. 53–60.

Сытников, Д.М. Участие лектинов в физиологических процессах растений / Д.М. Сытников, С.Я. Коць // Физиология и биохимия культурных растений. – 2009. – Т. 41. – С. 279-296.

Тимофеева, О.А. Активность и состав лектинов клеточнойстенки пшеницы при действии низких температур и ингибиторов кальциевойсигнальной системы / О.А. Тимофева, Ю.Ю. Невмержицкая, М.А.