QORAQALPOG’ISTON RESPUBLIKASIDA BIOSTIMULYATORLARNI BOSHOQLI DON EKINLARGA QO’LLASH VA HOSILDORLIGINI OSHIRISH

Main Article Content

Аннотация:

Donli ekinlar qishloq xo’jaligining ajiralmas qismidir chunki qishloq xo’jaligi yerlaridan qariyb 90 %ini donli ekinlar tashkil qiladi. Shu bois, donli ekinlarni turli xil zararkunandalardan himoya qilish va xalqqa tayyor ozuqa tariqasida yetkazib berish muhim masaladir. Shu sababli, qishloq xo’jaligida donli ekinlarning hosildorligini oshirish va zararkunandalarga qarshi kurashish uchun biostimulyatorlardan keng foydalaniladi. Biostimulyatorlardan foydalanish qishloq xo'jaligi o'simliklarining hosildorligi va barqarorligini oshirish usullaridan biridir. Shu bois ushbu maqolaning asosiy vazifasi – Qoraqalpog’iston respublikasining qishloq xo’jaligida biostimulyatorlardan foydalanib, yuqori hosildorli donli ekinlar yetishtirish va biostimulyatorlarning donli ekinlarning ozuqaviy sifatiga ta’sirini aniqlashdan iboratdir. Tadqiqot natijasiga ko’ra, Qoraqalpog’iston respublikasida biostimulyatorlarni donli ekinlarga qo’llash orqali samarali natijaga erishildi va biostimulyatorlarning donli ekinlarning ozuqaviy sifatiga nojuya ta’siri sezilmadi.

Article Details

Как цитировать:

Kurbanbaeva , G. ., & Dauletiyarova , M. (2024). QORAQALPOG’ISTON RESPUBLIKASIDA BIOSTIMULYATORLARNI BOSHOQLI DON EKINLARGA QO’LLASH VA HOSILDORLIGINI OSHIRISH. Евразийский журнал академических исследований, 4(4), 146–151. извлечено от https://in-academy.uz/index.php/ejar/article/view/30147

Библиографические ссылки:

Du Jardin P. The science of plant biostimulants – A bibliographic analysis. Ad hoc studyreport to the European Commission. 2012. URL:

http://ec.europa.eu/enterprise/sectors/chemicals/files/

Jayaraj J., Wan A., Rahman M., Punja Z.K.

Seaweed extract reduces foliar fungal diseases on

carrot. Crop Protection. 2008. V. 27. Issue 10. P. 1360-

https://doi.org/10.1016/j.cropro.2008.05.005

Khan W., Rayirath U.P., Subramanian S.,Jithesh M.N., Rayorath P., Hodges D.M., CritchleyA.T., Craigie J.C., NorrieJ., Prithiviraj B. Seaweed

extracts as biostimulants of plant growth anddevelopment // J. Plant Growth Regul. 2009. V. 28.P. 386–399.

Vargas-Hernandez M., Macias-Bobadilla I.,Guevara-Gonzalez R.G., Romero-Gomez S. de J.,Rico-Garcia E., Ocampo-Velazquez R.V., AlvarezArquieta L. de L., Torres-Pacheco I. Plant hormesismanagement with biostimulants of biotic origin inagriculture // Front. Plant Sci. 2017. V. 8. 1762.

Yakhin O.I., Lubyanov A.A., Yakhin I.A.,Brown P.H. Biostimulants in plant science: A globalperspective // Front. Plant Sci. 2017. V. 7. 2049. DOI:

3389/fpls.2016.02049

Дорощук О. В. [и др.]. Эффективность применения композиций на основе фитогормонов иштамма бактерий рода Bacillus при выращивании растений Salviasplendens // Вестник БарГУ.Серия: БИОЛОГИЧЕСКИЕ НАУКИ. СЕЛЬСКОХОЗЯЙСТВЕННЫЕ НАУКИ. 2018. № 6. C. 135–142

Федотов Г. Н. [и др.]. Аллелотоксичность почв и разработка сорбционно-стимулирующегопрепарата для ускорения начальной стадии развития растений из семян яровой пшеницы // Почвоведение. 2020. № 9. C. 1121–1131.

Кунавин Г. А. Пути повышения урожайности овощных культур на юге Тюменской области //Аграрный вестник Урала. 2011. № 82 (3). C. 70–72

Лушникова Т. А. Механизмы устойчивости яровой мягкой пшеницы к засухе // Современныеподходы и методы в защите растений. 2018. C. 133–134

Николаева М. Г., Разумова М. В., Гладкова В. Н. Справочник по проращиванию покоящихсясемян / М. Г. Николаева, М. В. Разумова, В. Н. Гладкова, под ред. Данилова М.Ф., ЛенинградНаука : Ленингр. отд-ние, 1985. 348 c

Прусакова Л.Д. [и др.]. Регуляторы, роста растений с антистрессовыми и иммунопротекторными свойствами // Агрохимия. 2005. (11). C. 76–86.

Kurbanbayeva, G. . (2023). INNOVATIVE WAYS OF INCREASING GRAIN PRODUCTIVITY IN THE AGRICULTURE. Journal of Agriculture & Horticulture, 3(9), 21–24. Retrieved from https://internationalbulletins.com/intjour/index.php/jah/article/view/1332

Kurbanbaeva Gulshad, & Askarova Khurshida. (2024). GRAIN AND GRAIN STRUCTURE. American Journal of Applied Science and Technology, 4(03), 29–33. https://doi.org/10.37547/ajast/Volume04Issue03-06

www.qrstat.uz