LOVIYA BIOLOGIYASI VA EKISH MEYYORI
Main Article Content
Аннотация:
Markaziy Osiyo aholisi loviyani juda qadimdan oziq-ovqat uchun ishlatib kelgan. Loviya suyuq, ovqatlarga mastava, go’ja, ugra oshlarga ishlatiladi. Loviya solinib butqa va shirin kulchalar tayyorlanadi. Loviya donidan un tayyorlab javdar yoki bugdoy uniga qo’shib non tayyorlash mumkin. Toza pishib yetilmagan dukkaklardan konserva sanoati foydalanadi. Loviya juda kaloriyali oziq-ovqat maxsuloti xisoblanadi, 1 kg loviya urug’ida 3300 kaloriya bor. Loviyadan faqatgina oziq-ovqat sanoatida emas, balki yem-xashak sanoatida xam foydalanish mumkin. Ko’p miqdorda pichan ko’k poya beradi. Loviyaning ko’k poyasi tarkibida oqsil miqdori ko’p. Loviyadan ko’kat o’git sifatida foydalanilganda tuproq unumdorligi ortadi, ayniqsa fizik xossalari o’zgaradi, og’ir tuproqlar yengil tuproqlarga aylansa, qumoq tuproqlar zichlashadi. Loviya o’simligining o’suv davri qisqa bo’lgani bilan serxosil o’simlik hisoblanadi.
Article Details
Как цитировать:
Библиографические ссылки:
Отабоева Ҳ., Умаров 3., Бўриев Ҳ., Дўстмуродова С., Қурбонов Ғ., Алимов А., Раҳимов Ғ., Массино И., Қодирхўжаев О. Ўсимликшунослик. Дарслик. Тошкент “Меҳнат”. 2000
Yormatova D. Дала экинлари биологияси ва етиштириш технологияси. Darslik, Toshkent, 2000
Tadjiyev , K., & Salomova , R. (2025). Loviya (PHASÉOLUS) biologiyasi va yetishtirish texnologiyasi. International Conference On Higher Education Teaching, 3(2), 18–20. Retrieved from https://aidlix.org/index.php/de/article/view/1069
Toshpo‘latova H. Loviya (PHASEOLUS L) turkum vakillarining botanik belgilari va ahamiyati// “Perspectives for the integration of natural sciences” Republican scientific and practical conference november 22, 2024. Pp. 316-317
Ловия экиш ва парваришлаш. https://agronet.uz/loviya-ekish-va-parvarishlash/