CHORVACHILIKDA MIKROBIOLOGIK PROBIOTIKLARNING O`RNI: BACILLUS SUBTILIS TIMSOLIDA
Main Article Content
Аннотация:
Ushbu maqolada Yevropa va Osiyo davlatlari va boshqa rivojlangan davlatlarida bugungi kunda antibiotiklardan voz kechib o`rniga alternativ preparatlar hamda parranda va chorva hayvonlarining oziqasi, sog`ligi uchun probiotiklar mahsulotlari keng qo`llana boshlaganligi va ishlab chiqarilgani bu ishlarni samaradorligi oshirish ishlarini adabiyotlar tahlili asosida keltirilgan. Probiotiklarni respublikamizda chorvadorlik sohasida qo`llanilishi amaliyotda qo`llash vaqti aytib o`tilgan.
Ключевые слова:
Article Details
Как цитировать:
Библиографические ссылки:
Осипова И.Г., Михайлова Н.А., Сорокулова И.Г., Васильева Е.А., Гайде-ров А.А. Споровые пробиотики. Журн. микробиол. — 2003. №3. с. 113-119.
Шендеров Б.А., Манвелова М.А., Степанчук Ю.Б., Скиба Н.Э. Пробиотики и функциональное питание // Антибиотики и химиотерапия. 1997. - Т. 42, N 7. - С.30-34.
Поберий И.А., Харечко А.Т., Садовой Н.В., Литусов Н.В. Новый комплексный эубиотик «биоспорин» для детей и взрослых / Здравоохранение Башкортостана. 1998. -N 1. - С. 97-99.
Блинкова Л.П., Семенов С.А., Бутова Л.Г. и др. Антагонистическая активность свежевыделенных штаммов бактерий рода Bacillus // ЖМЭИ. 1994. -N5.-С. 71-72.
Yuanhao Zhou, Zihan Zeng, Yibin Xu, Jiafu Ying, Baikui Wang, Muhammed Majeed, Shaheen Majeed, Anurag Pande and Weifen Li. Application of Bacillus coagulans in Animal Husbandry and Its Underlying Mechanisms. Animals 2020, 10(3), 454.
Сорокулова И.Б. Перспективы применения бактерий рода Bacillus для конструирования новых биопрепаратов // Антибиотики и химиотерапия. -1996. Т.41, N 10. - С. 13-15.
Moszer I., Glaser P., Danchin A. SubtiList: A relational database for the Bacillus subtilis genome // Microbiology. 1995. - V. 141, N 2. - P. 261-268.
Oh M.K., Kim B.G., Park S.H. Importance of spore mutants for fed-batch and continuous fermentation of Bacillus subtilis // Biotechnol. and Bioeng. 1995. -V. 47, N 6. - P. 696-702.
Топчий М.П. Применение препаратов из живых культур сенной палочки при дисбактериозах у телят: Автореф. дис. канд. биол. наук. Минск, 1997. -21 с.
Yuan Su, Chuan Liu, Huan Fang & Dawei Zhang. Bacillus subtilis: a universal cell factory for industry, agriculture, biomaterials and medicine. Microbial Cell Factories volume 19, Article number: 173 (2020).
Agency Response Letter GRAS Notice № GRN 000649. : https://www.fda.gov/food/ingredientspackaginglabeling/gras/noticeinventory/ucm540359.htm
Baruzzi F., Quintieri L., Morea M., Caputo L. Antimicrobial Compounds Produced by Bacillus spp. and Applications in Food / A. Méndez, Ed. Formatex Microbiology Series Publication, Spain: Formatex, 2011. P. 1102–1111.
Преображенский Л.Н. Фармакодинамические основы и перспективы применения ферментных препаратов в животноводстве // Ветеринария с.-х. животных. – 2006. – № 1.– С. 71-75.
Марченко Ф., Сунгуров А., Башкиров О. Комплексный подход к применению кормового пробиотика БиоПлюс2Б в сочетании с антибиотикотерапией // Ефективне птахівництво та тваринництво. – 2004. – № 3. – С. 29-30. Преображенский Л.Н. Фармакодинамические основы и перспективы применения ферментных препаратов в животноводстве // Ветеринария с.-х. животных. – 2006. – № 1.– С. 71-75
Сафронова Л. А., Зеленая Л. Б., Клочко В. В., Авдеева Л. В., Рева О. Н., Подгорский В. С. Гено- и фенотипическая характеристика штаммов бацилл-компонентов эндоспорина // Микробиол. журн. – 2012. – 74, № 5. – С. 55–66.
Пробиотики на основе бактерий рода Bacillus в птицеводстве / Н. В. Феоктистова, А. М. Марданова, Г. Ф. Хадиева, М. Р. Шарипова // Ученые записки Казанского университета. Серия: Естественные науки. – 2017. – Т. 159, № 1. – С. 85–107.
Supplemental effects of probiotic Bacillus subtilis fmbJ on growth performance, antioxidant capacity, and meat quality of broiler chickens. K. Bai, Q. Huang, J. Zhang [et al.]. Poult. Sci. 2017; 96 (1): 74–82; DOI: 10.3382/ps/pew246
Lee NK, Kim WS, Paik HD. Bacillus strains as human probiotics: characterization, safety, microbiome, and probiotic carrier. Food Sci Biotechnol. 2019;28:1297–305.
Stein T. Bacillus subtilis antibiotics: structures, syntheses and specific functions. Mol Microbiol. 2005;56:845–57.
Souza V.L., Lopes N.M., Zacaroni O.F., Silveira V.A., Pereira R.A.N., Freitas J.A., Almeida R., Salvati G.G.S., Pereira M.N. Lactation performance and diet digestibility of dairy cows in response to the supplementation of Bacillus subtilis spores. Livestock Science. 2017;200:35–9.
Abdelqader A., Irshaid R., Al-Fataftah A.R. Effects of dietary probiotic inclusion on performance, eggshell quality, cecal microflora composition, and tibia traits of laying hens in the late phase of production. Trop. Anim. Health Prod. 2013;45:1017–24.